Mål, delmål &… mellanmål?

Jag vet inte hur det är med dig, men jag gillar verkligen det här med att jobba med veckomål. Eller “veckans fokus” om man så vill. Det fungerar som ett sätt att bryta ner de större målen i delmål. Ett sätt att uppmärksamma de där små förändringarna längs vägen. Att arbeta med tydliga mål har inte alltid varit en självklarhet för mig, faktum är att jag hittade det relativt nyligen…Låt mig berätta:

Någonstans efter min 25:e födelsedag upptäckte jag det här med målbildsarbete & insåg att detta är ett riktigt bra påhitt! Jag kom i kontakt med en naprapat som gav mig verktyg & tips på hur man kan välja att leva sitt liv.

– Vaddå, är det sant? tänkte jag och jo, han visade mig att så var fallet.

Den egentliga orsaken till att jag var där var inte för att få coachning, utan att få bukt med mina trasiga knän.. Vilket jag också fick, men det blev så många fler bitar som föll på plats än så.

Vad var det då han gjorde som var så världsomvälvande för mig?

Det var ingenting han gjorde som var skillnaden som gjorde skillnaden. Det var snarare någonting han sa. Som i all coachning så är det viktigt att låta motivationen till förändringsarbetet komma inifrån, och i mitt fall tändes den där gnistan när jag fick frågorna: hur vill du att det ska kännas när du är 80 år? Hur kan du känna dig nöjd med livet på äldre dar?

Efter en stunds fundering svarade jag att det nog skulle vara skönt att känna harmoni & att jag är tillfreds med livet. Därefter fick jag bryta ner det ännu mer, genom att reflektera över frågor som vad behöver jag för att må bra? Hur kan jag tillföra mer av detta i vardagen? Helt plötsligt förstod jag att det jag önskade förändra kunde bli verklighet genom att göra små, medvetna val varje dag i rätt riktning.

Att välja att vara mer närvarande är en förändring som gett mig så mycket mer energi i livet.

Även om insikten kändes som om den dök upp helt plötsligt så var inte förändringsarbetet någonting som bara kom. Om man vill göra en förändring så behövs både tålamod & mod. Tålamod att låta var sak få ha sin tid & mod till att våga göra saker lite annorlunda än man är van vid.

Efter att jag nu har jobbat med detta under flera år så har jag [givetvis] gått på nitar -vissa riktigt skit-tuffa- & fått erfarenheter som, tillsammans, skapat en grund att jobba vidare ifrån. Jag har mina större mål, eller livsmål om man så vill, som jag bryter ner till delmål för att lättare hålla önskad kurs. Delmålen bryts ner i mindre mål, vilka jag utvärderar & uppdaterar ofta.

Ett sätt att arbeta med min förändring & personliga utveckling är att sätta veckomål eller veckans fokus, som jag sen eftersträvar under veckan & utvärderar på söndagen. Det är inget jag gör varje vecka, att hålla sig 100% till en specifik metod är ingenting som funkar för mig. Min strategi är snarare att låta arbetet få ske i cykler, precis som allt annat i vår värld som har sina perioder av stillhet & högre tempo. Årstider, månader & livet, för att bara nämna några exempel.

Vi är gjorda för både rörelse & återhämtning.
Som bäst funkar vi när vi hittat en balans dem emellan.

Är det dags för dig att ta ännu ett steg närmare dina mål i livet?

Med värme,

Sara

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *