Dina andetag

Kanske är du redan medveten om vilken roll dina andetag spelar när det kommer till din hälsa & mående. Kanske är tanken helt ny för dig. Oavsett så är detta någonting som man behöver bli påmind om emellanåt. Själv påmindes jag om detta nu i veckan när jag legat hemma sjuk.

Syftet med andningsprocessen är att syresätta kroppen och rensa ut slaggprodukter från systemet. Ett arbete som sker på cellnivå där behovet av syre och näringsämnen är drivkraften i varje andetag. Fullständiga andetag är viktigt för att kunna syresätta och transportera bort gifter & slagg ur kroppen.

När vi blir sjuka, har ont eller spänner oss [vanligt förekommande vid stress] förändras kvalitén på vår andning. Den blir mer ytlig och därmed har kroppen inte samma möjlighet att syresätta kroppen på bästa sätt. Till vår fördel har vi förmågan att kontrollera vår andning. Att medvetet ta några djupa, fullständiga andetag med hela bröstkorgen hjälper till med syresättningen samtidigt som det har en avslappnande effekt på oss. Kanske har du med hjälp av medvetna andetag upplevt hur axlarna sjunker, spänningar släpper & sinnet stillas?

Jag har med just sådan andningsteknik lärt mig hur jag kan släppa på spänningshuvudvärk & lindra mensvärk.

Hur hittar man då de där fullständiga andetagen?
Det finns många sätt att hitta sina fullständiga andetag. Det jag föredrar [& använder mig av när jag instruerar andningstekniker] är att tänka sig hur andetaget sträcker sig hela vägen runt bröstkorgen. Tänk dig att bröstkorgen har fyra sidor: fram, bak, höger & vänster. På inandning expanderar bröstkorgen åt dessa fyra sidor, för att mjukna på utandning.

Detta kan vara lite klurigt till en början, särskilt om du har andats ytligt under en längre tid. Men, som man brukar säga, övning ger färdighet. Börja med tre medvetna andetag och utöka därefter. Ett tips är att utföra andningen liggandes på rygg & fokusera skulderbladen ner mot underlaget vid inandning.

Dela gärna med dig av dina erfarenheter här i kommentarerna!

Lycka till

Foto: E. Wååg

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *