Vem är du nu?

Äntligen kom beskedet som vi har längtat efter under de senaste två åren: samhället öppnar upp!

Jag blir givetvis själaglad över nyheterna, men samtidigt är det något som gnager inom mig. Det finns ett jag före & ett jag efter pandemin. Kanske känner du igen dig?
Vi kan alla skriva under på att pandemin har inneburit många förändringar för oss. En del hade större, andra mindre påverkan på vår livssituation. Vissa förändringar har gjort oss gott, andra har inneburit stora svårigheter.

Att förändra sin livsstil & livssituation är en stor grej.

I rollen som stresspedagog har jag coachat många människor till att förändra sin livsstil & tillvaro. Här är rekommendationen att låta var sak få ta sin tid, göra små, små steg i önskad riktning för att nå förändring. Men det är inte alltid som vi har möjligheten att låta förändring ske långsamt. Pandemin är ett exempel på en snabb, omskakande påverkan på livet så som vi levde det. Andra exempel är när vi drabbas av dödsfall, separation, arbetslöshet, sjukdomsbesked [du har säkert fler exempel].

Förändringar i ens livssituation innebär många gånger oro & stress. Vi vet inte hur vi ska förhålla oss till vår nya tillvaro, inte heller vart det kommer leda oss.
Är det något vi människor vill ha så är det koll på läget. Att ha en känsla av kontroll skapar trygghet. Men hur gör vi när vi faktiskt inte vet framtidsutsikterna? När vi hamnar i situationer vi aldrig tidigare befunnit oss i?

Vad hände inom dig när restriktionerna hårdnade? Kan du minnas vilka tankar som snurrade? Jag minns. Jag kan fortfarande känna det där obehaget av att inte veta. Men så småningom landade jag i den nya tillvaron. Accepterade det jag inte kunde förändra & gjorde det bästa av situationen.

Och vet du, vissa delar kom jag att älska!

Den sociala distanseringen är en sån sak. [Ja, lite galet kan tyckas!] Jag är introvert & älskar att få vara själv. Jo – jag tycker mycket om det sociala också, älskar att hänga med mina vänner & familj, men samtidigt behöver jag längre perioder för mig själv för att må bra. Det är en del av min balans.

Att kunna sköta delar av studier & jobb hemifrån är en annan. Mitt liv har blivit mycket mer energifyllt när jag inte behöver umgås med människor varje dag.

Vart vill jag komma med detta? Vad har all denna text med rubriken att göra??

Du har säkert nya vanor som kommit med pandemin som du är nöjd med. Sådant som du kan tänka dig att fortsätta med framöver. Den där stressen & pressen över att hinna iväg till olika möten & aktiviteter är något som förändrades & utvecklades under de här två åren. Vi behöver inte åka flera mil för ett kort möte. Sådant kan vi ta digitalt numera.

Nu är ett bra tillfälle att reflektera kring hur du önskar fortsätta din tillvaro efter pandemin. Hur vill du förhålla dig till den nya tillvaron som börjar under nästa vecka?

  • Vad vill du fortsätta med?
  • Vad är du redo att släppa taget om?
  • Hur kan du göra detta möjligt?
  • Finns det något som du kan göra redan nu, idag, som bidrar till detta?
  • Hur vill du förhålla dig till sociala sammanhang?
  • Kanske mår du bättre av att ha perioder med få sociala interaktioner?
  • Hur kan du göra för att skapa utrymme för egentid?

Ge dig själv möjligheten att göra medvetna val.

Med värme,
Sara

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *