stresshantering

Vart f*n ska jag nu då?

Ibland händer det, vi tappar vår riktning & vet inte längre vad vi vill eller vart vi är på väg. Många brukar referera till tonåren när man pratar om en period av att känna sig vilsen i sig själv.

Och så här är det, vissa av oss kommer att hamna ur kurs flera gånger under livet, andra kommer känna att de liksom aldrig lyckats hamna rätt. Och sen finns det givetvis de människor som kommer känna att de mer eller mindre håller kursen i större delen av livet. Kan du känna igen dig i någon av dessa?

Jag har tappat min kurs flera gånger. Det har varit som om bruset utifrån har dämpat den där inre rösten, vilket har gjort att jag har gjort val som varit grundade i samhällets normer & andras värderingar, snarare än på min magkänsla.

Men faktum är, att de gånger mina beslut har grundats på magkänslan, har de aldrig varit fel. Okej, det har kanske inte blivit som jag först hade tänkt mig, inte heller gått så bra som jag hoppats, men det har aldrig varit det där obehagliga skavet av att något är fel. Du vet, den där känslan som kan hålla en sömnlös om nätterna?

Måste man hela tiden veta vad man håller på med?

Nej, det skulle jag absolut inte vilja påstå. Jag menar, vem har egentligen 100% koll på läget alltid? Inte jag iaf!

Vi människor behöver känna meningsfullhet! Inom välbefinnandeforskning har det framkommit att vår känsla av meningsfullhet spelar en stor roll för vårt välbefinnande. Det för oss tillbaka till det här med riktningen.

Varför vi mår bra av att ha en riktning i livet

Att ha en riktning i livet, en vision eller livsmål – om man så vill, är ett sätt att skapa en känsla av mening. Bara för att du har ett livsmål betyder det inte att du har en glasklar bild av hur den ser ut. Att ha ett livsmål ger dig just en riktning i livet. Det är något som skänker mening åt tillvaron samtidigt som det skapar en positiv känsla av engagemang & entusiasm.

Hur vet jag vad mitt livsmål är?

Om mitt livsmål inte behöver vara glasklart, hur vet jag då vad det är?
Tänk dig det där som tänder gnistan inom dig, det där inre ljuset av meningsfullhet, medkänsla, kärlek & livskraft – vad förknippar du med detta?
Där har du livsmålet, där hittar du din riktning!

vart-f*n-ska-jag-nu-da
När du börjat fundera på vad den yttersta meningen med ditt liv är, kan det kännas som om ljuset börjar sippra in i tillvaron.

Ett sätt att identifiera vad som väcker dessa känslor hos dig är att sätta det i ett större sammanhang. Det blir en sorts existentiell-reflektionsrunda för att klara ut vad som är viktigt för dig, vad som väcker engagemang & tänder gnistan hos dig.

Vad är den yttersta meningen med det du gör?

Det kan finnas motstånd i att svara på den frågan och om du tillåter dig att fundera kommer du efter ett tag märka att svaret redan finns inom dig & har gjort så hela tiden. Du har bara inte vetat vilken fråga du skulle ställa för att hitta svaret.

Kanske liknar ditt svar något av följande:
Den yttersta meningen med det jag gör är att…

  • inspirera andra att…
  • få sprida glädje & värme till andra
  • att få njuta av livet till fullo
  • arbeta för en bättre miljö
  • hjälpa andra att leva ett mer hållbart liv
  • bidra till att göra världen bättre genom…

Nästa steg

Börja arbeta med din målbild! För att arbeta i önskad riktning är det bra att börja med att identifiera vad det är du vill.

Vad vill du med ditt liv?
Vad behöver du för att komma dit?
Vilken vision vill du ska få vara din riktning framöver?
skriv ner det!

Ett nästa steg att arbeta strukturerat & effektivt med sina mål är med hjälp av coachning.
Här kan du läsa mer om det!

Ta hand om dig & trevlig helg!

Med värme,
Sara

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *