Tänk om trettio minuter om dagen är gott nog?

Jag läser just nu Stor Magi – leva kreativt utan rädsla av Elizabeth Gilbert. I den berättar hon om hur hon har arbetat med sin passion under större delen av sitt liv.

En sak som fastnade hos mig var att hänge sig åt sin passion 30 minuter varje dag. Inte fokusera på att inspirationen ska komma, utan hänge sig åt just det man drömmer om i 30 minuter. Disciplinerat, fokuserat & helhjärtat. Utan att fokusera på resultatet, snarare för att få det gjort & öva upp sin färdighet.

I mitt huvud började genast kugghjulen att snurra:
Hur långt skulle du komma med din dröm eller passion om du under 3 månader avsatte 30 minuter varje dag till just den?
Om du fortsatte en längre tid, hur långt skulle du kunna nå om 1, 3 eller 5 år?

Elizabeth bestämde sig redan i tonåren att skriva 30 minuter varje dag. Hon hade inga planer på att bli en stor & berömd författare, men hon ville göra det hon älskade & lära sig att skriva även när inspirationen inte fanns där.

Som så många andra personer som är duktiga inom ett visst område har de tillägnat otaliga hundratals timmar till just sin expertis.

”Jag vet ingenting om tur. Bara att ju mer jag tränar, desto mer tur har jag”

Som Ingemar Stenmark ska ha sagt.

En annan sak som jag tar med mig från boken är att färdigställa det jag gör.

Det är så många som påbörjar projekt, utmaningar, arbete, tankar, drömmar men så blir de aldrig färdiga. Det är bara att gå till sig själv; hur många halvfärdiga projekt har du liggandes? Hur många drömmar har du börjat förverkliga lite grann, för att sen återgå till att göra det ”mest förnuftiga” [enligt ekorrhjulet]? Jag har en hel hög, jag…

Färdig är bättre än bra

I ett kapitel i boken belyser hon just det här med att avsluta det som har påbörjats. Även om man inte tycker att det är perfekt, eller kanske trots just det.

Hur skulle det vara om vi vågade kasta ut våra projekt som färdiga? Det finns alltid något som man hade kunnat göra bättre, men oftast är det bara vi själva som lägger märke till det. Vi vet ju vad vi hade för plan från början & gör så gott vi kan att få den bilden, den idén att motsvara det färdiga resultatet.

Vi behöver öva oss på att släppa det som är gott nog.


Men hur vet man att det är just dit man har kommit? Genom övning! Att ständigt prova sig fram, öva & träna ger oss en större förståelse att uppfatta när våra projekt är katastrofala, behöver lite mer bearbetning & när de är gott nog.

Där återkommer vi till de där 30 minuterna om dagen, som ger oss det utrymmet att träna oss i vår passion, vår dröm, men också utrymmet där vi skapar en förståelse för oss själva, för processen & när vi kan ta steget att släppa taget & vara färdiga.

Jag blev riktigt peppad på att testa denna idé & har nu varit igång i snart en vecka med ett projekt kopplat till min hälsa som legat i dvala ett tag. Det känns spännande att få vara med om processen med den här inställningen att göra mina 30 minuter om dagen oavsett om lusten/inspirationen finns där eller ej. För jag vet att detta är någonting jag önskar, vill & någonting som jag mår bra av.

Hur känns det hos dig? Har du något som du vill ta tag i på detta sätt? Som du kanske uppfattade i bokens titel, så pratar hon om det kreativa livet. Men jag skulle vilja påstå att det är applicerbart på det mesta i livet.

Bryt mönstret, gör det du behöver för att må bra.

Med värme,
Sara

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *