nej
|

Lär dig tyda de sunda signalerna

Vilka är de där speciella människorna som du vill ha i ditt liv?
Hur vet man vilka de gröna flaggorna är?

Om du länge har befunnit dig i relationer där röda varningsflaggor är mer regel än undantag, då kan det vara svårt att skilja sundhetstecken från varningstecken.

Vi går inte ihop med alla människor. Sånt är livet.


Du kommer aldrig nå en punkt i livet då du gillar alla människor & du kommer aldrig någonsin kunna vara omtyckt av alla du möter.
När du väl har insett detta & kommit underfund med att det inte är eftersträvansvärt att jaga andras uppskattning genom att vara tillags, då har du tagit första steget till att börja välja umgänge med större omsorg.

Det är inte en fråga om hur många de är, människorna som du har omkring dig – de som är i din innersta krets, din tribe.
Det handlar snarare om att omge dig av människor som gillar dig för den du är. De där människorna som vill se dig växa & utvecklas, de som finns där när det stormar, de som du kan vara dig själv med.

Att klargöra exakt vilka dessa personer är för dig, är något som bara du kan göra.

Jag kommer dela med mig av några punkter som kan vara till hjälp för att du ska kunna skapa mer klarhet kring vilka människor som du vill ha i din tribe.

Det vi är vana vid känns tryggt

Det kan hända att det känns tryggt, men det innebär inte att det per automatik även gör oss gott.
Om du är van att umgås på andras premisser, där man förväntar sig att du sätter dina behov/åsikter/prioriteringar åt sidan & istället fokuserar på att lyfta fram den andre partern – ja, då kan det kännas väldigt ovant att värdesätta & prioritera dig själv.

Här kan det istället kännas tryggare att låta sig bli överkörd, eftersom att du då vet hur du ska agera, du vet vad som förväntas av dig. Det känns bekant & tryggt, men det gör dig inte gott. Att börja umgås med personer som värdesätter & visar hänsyn till dig & dina behov kan här kännas väldigt annorlunda, obekvämt rentav. För att kunna ta klivet bort från det trygga, ogynnsamma umgänget behöver du först bli medveten om att du kanske känner dig vilse på vägen framåt. Du har börjat trampa upp en ny stig, inte konstigt att det känns annorlunda & ovant till en början. Nu ska du börja navigera om & skifta fokus till gröna flaggor.

Grön flagg

Egenskaper/situationer/känslor som gör oss gott. Det är den korta beskrivningen på vad som utgör grön flagg. Här uppmuntras du att växa & utvecklas på ett sätt som bidrar till att du kan blomma ut i din fulla potential.

– Du känner dig lugn & trygg tillsammans med dessa personer.
– De uppmuntrar dig att uttrycka dina känslor.
– Du känner att du kan dela med dig av allt till dessa personer, utan att de dömer dig.
– Med dessa människor kan du vara dig själv. Det är en tillåtande atmosfär.
– De finns där för dig.
– De respekterar din integritet. (hur många gånger har vi inte känt oss tvingade till en åsikt, ett görande, en målbild bara för att omgivningen förväntar sig det av oss? De här människorna får dig inte att känna så)

Frågor som tar dig vidare

Vilka personer är de första som du kommer att tänka på efter att ha läst punkterna ovan?
Finns de i ditt liv idag, på vilket sätt?
Är ni bekanta eller har ni redan en nära vänskap?
Hur kan du vårda relationen?
Om du inte umgås med dessa människor i dagsläget: hur kan du göra för att låta just dessa personer få bli en del av din umgängeskrets?
Hur kan du bygga en relation till dessa människor?

Jag hoppas att detta kunde sprida lite ljus i din tillvaro.
Med värme,
Sara

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *