När ditt varför tar dig framåt

Det finns situationer & perioder i livet där motgångarna aldrig tycks ta slut. Där utmaningarna känns överväldigande & snudd på ohanterliga. Det är då du behöver hålla hårt i ditt varför. Ditt varför tar dig framåt, där finns din motivation, ditt driv, din strävan.

I ditt varför ryms meningsfullhet

Det är det som hjälper dig att hålla dig på banan när orken tryter. När motivationen inte är så stark som den varit. Ditt varför är din kompass när du villat iväg på stigar som kanske inte klingar med din melodi.

en höst i motvind

Under hösten har jag kämpat & kämpat med en kurs som inte alls klingar med min melodi. Det har varit jättesvårt att känna motivationen att fortsätta framåt. Det har tagit emot att försöka lära mig det som behövs för att klara kursen. Jag vet inte hur många gånger jag tänkt tanken ”nu ger jag upp, jag avslutar studierna här & nu. Det är inte värt det! Jag fattar ju ingenting!!”

Trots det har jag fortsatt & tidigare i veckan skickade jag in sista uppgiften. Jag fullföljde kursen. Jag tog mig i mål. 10 veckor av frustrationer, slit & tårar [för gråtit har jag gjort av ilska, uppgivenhet, bedrövelse & frustration]. Idag vet jag inte om jag har blivit godkänd, men jag gjorde det! Hela vägen in i mål. Jag tror så starkt på att denna utbildning kommer att föra mig närmare min dröm; att kunna arbeta med att hjälpa människor hitta hem & leva ett liv i sin egen bästa balans.

Hur kommer det sig att jag fortsatte trots allt motstånd?


Det är flera olika faktorer som har hjälpt mig att ta mig igenom det. Faktorer eller metoder som kan vara till användning för dig som befinner dig i en period i livet där det mesta känns motigt, kämpigt, tungt & svårt.

  • Tillåtande: det är okej att rabbla ramsor om hur jubelidiotiskt & dumt allt känns för tillfället. Det är okej att gråta av förtvivlan. Det är okej att det känns tungt & eländigt just nu.
    Ut med det bara! Låt det lämna kroppen & ditt sinne.
  • Berätta för dig själv att det är okej att ångra sig. Du kan skala bort, boka om, tacka nej även om du först sagt ja. Känslan av att ha ett val skapar en känsla av kontroll, att detta inte bara händer dig. Du kan göra val. Kanske kan du inte göra något åt situationen, men du kan välja hur du hanterar den, hur du väljer att reagera på det som kommer sin väg.
  • Ta hjälp & stöd: omge dig med människor som kan stötta dig. Vänner, familj eller från en med professionell kompetens. De behöver inte ha svaren, de behöver inte förstå allt. Men de kan lyssna & bekräfta dig i din upplevelse.
  • Jorda dig: behåll kontakten med nuet, med kroppen & andetaget. När vi befinner oss alldeles för mycket i huvudet & lyssnar för mycket på vårt intellekt går vi lätt upp i tankar & känslor. Istället för att hantera & agera kan vi då gå upp så mycket i tanken/känslan att vi har svårt att se lösningar.
  • Påminn dig om ditt varför: påminn dig om det som är meningsfullt för dig. Vad det är som driver dig framåt? Är det här något som för mig närmare känslan av meningsfullhet? Vad är det jag lär mig av det här?

meningsfullhet + välbefinnande = sant

Att känna meningsfullhet är en av byggstenarna till vårt välbefinnande. Många av de människor som känner att det är något som skaver, inte riktigt känner att de hittat hem till sig själva har tappat bort sitt varför. Fokus ligger istället på att anpassa sig till yttre omständigheter, som samhällsnormer; att ha en ”rätt” bil, ”rätt” jobb, ”rätt” vänner, ”rätt” kropp, ”rätt” kläder & ”rätt” prioriteringar. Känner du igen dig [eller någon du känner] i detta; att det är något som skaver på detta sätt, kanske du behöver checka in med dig själv & ta reda på om du lyssnar till ditt eget varför. Eller har du blivit en person som ”bara gör” det du tror förväntas av dig?

En början till att hitta tillbaka till sig själv kan vara att ställa sig frågorna ”vad är viktigt för mig?” ”vilka är mina viktigaste värderingar?” ”vad är min sanning?”

Med värme,
Sara

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *