Your vibe attracts your tribe
Vilken är din lilla grupp av människor som du vill hänga med under din tid här på jorden?

Att hitta människor som är som du själv, som du kan känna dig trygg med, vara dig själv med, människor som gillar dig för den du är med allt vad det innebär – det är dem du vill ha i din tribe.

Tyvärr är det många som har svårt att hitta sina människor. Man blir sviken gång efter annan, man kanske bara duger vissa perioder, känner sig aldrig riktigt som en i kompisgänget/en självklar del i den andre personens liv (orsaken till detta behöver inte vara tydlig och självklar, det kan yttra sig mer som en subtil känsla)  eller så bygger er relation enbart på den andre partens premisser.

Denna text handlar inte om att stoppa huvudet i sanden i befintliga relationer och bara ge upp. Här pratar jag om vikten i att lära sig vilka människor som du vill ha i din innersta krets, att göra dig medveten om vilka karaktärsdrag och beteendemönster som du uppskattar hos andra och vilka som du inte mår bra av att umgås med.

Jag har träffat människor som efter att, ännu en gång, blivit svikna uttrycker att “det är så här det är att vara människa, man kan inte förvänta sig mer än så här”.

Visst blir man trött på att inte känna att man är tillräcklig för dem man lägger ner sin tid & själ för att skapa en fin relation till. Men jag skulle vilja påstå att den där dissonansen inte är någonting som alltid kommer med på köpet. Du kan visst förvänta dig att träffa människor som värdesätter dig för att du är DU. Det är bara det att du behöver lära dig se skillnad på vilka som är din tribe och vilka som du inte ens behöver bemöda dig med att släppa in på livet mer än nödvändigt.

Och nej, vi kan inte sålla bort hej vilt, ibland behöver vi ha relationer till människor som vi upplever stark dissonans till. Men du behöver inte välja in dem i din tribe, din innersta krets av vänner.

För att hitta och kunna släppa in din typ av människor i ditt liv, behöver du lära dig skilja på vilka slags människor som du mår bra av att hänga med och vilka människor du inte mår bra av att umgås med.

Bekant och tryggt behöver inte betyda att det är bra

Om du har erfarenhet av att umgås med människor som aldrig eller sällan tar hänsyn till dina åsikter och behov, inte prioriterar dig på samma sätt som du prioriterar dem eller på något annat sätt inte behandlar dig väl – så kan detta sätt att umgås ha blivit din normalbild.

Om det är på det här sättet som du är van att människor behandlar dig så kommer det naturliga bli att du väljer att umgås med människor som uppfyller dessa kriterier. Du mår inte bra av det, men det känns bekant och det vi känner oss vana med skapar en trygghetskänsla även om det är människor som vi inte mår bra av.

Att sträva efter trygghetskänsla som det som beskrivs här, för dig inte närmare din tribe, snarare längre ifrån. För att kunna bryta mönstret gäller det att lära sig identifiera varningssignalerna, dessa har du förmodligen inte ens varit medveten om tidigare, eftersom ditt fokus har varit att följa det som känns bekant och tryggt.

Allra först behöver du börja med att göra dig medveten om att du befinner dig i umgänge som baseras på relationer som egentligen inte är gynnsamma för dig. Det är först när du blivit medveten som du har möjlighet att göra en förändring.

Vilka är då dessa varningssignaler?


Eftersom du är van vid detta sätt att umgås så har du redan svaret på vilka varningssignalerna är, du är expert på dem. Du vet från tidigare erfarenheter vilka beteenden och karaktärsdrag som dina vänner haft och vad de inneburit, skillnaden är att du tidigare har sett dem som en naturlig del i er relation. Nu behöver du lära dig att tydliggöra dessa tecken och se dem som varningssignaler istället för något bekant och tryggt.

Det är inte du som är orsaken till andras återupprepade dåliga beteende

När du upplever att andra inte värdesätter och prioriterar dig på samma sätt som du prioriterar dem, så är det lätt hänt att du skuldbelägger dig själv. Återigen känner du att du inte duger, att andra inte uppskattar ditt sällskap, att du är för mycket eller att du inte är värd att spendera tid tillsammans med om det inte passar den andre parten.

Kanske har du tankar som “det är svårt att tycka om mig”, “jag är för mycket/för känslig/för skrattig”, “jag är inte och kommer aldrig vara någons nummer 1″.

Om du har tankemönster som påminner om dessa så vinner de mark när du gång på gång får bevisat att det ligger en sanning i dina tankar (även om den sanningen inte är verklig, utan bara finns i ditt huvud). Här är det lätt att fastna i en loop som kan pågå i en hel livstid om vi inte bryter mönstret.

Lägg inte energi på att försöka få dysfunktionella relationer med opåligtliga människor att fungera.

Här kommer en sanning att ta vara på: du är inte ansvarig för hur andra beter sig. Andras dåliga beteenden ska du istället ta som en signal om att den här personen inte förtjänar att vara i din innersta krets. Det är förmodligen inte heller en person som förtjänar att ta din tid och energi, allra bäst är att hålla dem på avstånd.

Det finns ett ordspråk som lyder “Don’t blame the clown for being a clown. Ask yourself why you keep going to the circus”

Om du fortsätter att lägga energi på att bygga relationer med opålitliga människor som inte kan behandla dig på ett bra sätt så kommer du fortsätta att bli besviken. Det du kan göra är att sätta gränser för dig själv, vad är okej för mig i en relation? Vad är acceptabelt och vad är en dealbreaker? 

Du kan inte förändra en annan människa och du har heller inte rätt att tro att du har den makten att göra det, men du kan välja vilka människor som du vill ha i din tribe

Ibland känner man att man hemskt gärna vill ha just den där människan i sitt liv, må hända att hen inte prioriterar dig och bara vill umgås när det passar hen, men ni skrattar ju mycket tillsammans.


Här kommer nu ännu en sanning att ta vara på: en person som inte prioriterar dig, bara vill umgås när det passar hen, alltid förväntar sig att bli lyssnad på men aldrig lyssna på dig, eller vad det nu är för oskön egenskap som inte resonerar med dina värderingar – kommer fortsätta bete sig på det här sättet.

Du kan inte förändra någon annans beteendemönster eller karaktärsdrag, du kan hoppas att du kan förändra personen, men du har ingen rätt att styra över någon annan.

DÄREMOT kan du styra över vilka du väljer att släppa in i din tribe. Genom att lära dig att skilja på vilka som resonerar med dina värderingar och vilka som inte behandlar dig väl, kan du börja urskilja vilka människor som är just DINA MÄNNISKOR bland alla miljarder som finns på vår jord.

Hur börjar du?

Jag vill tipsa dig om att börja med att skriva ner det som du har blivit medveten om efter att ha läst denna text, vilka paralleller från texten kan du dra till ditt liv?
Vad är viktigt för dig i dina relationer?
Vad värdesätter du hos andra?
Vilka karaktärsdrag och beteendemönster uppskattar du?
Hur vill du att andra ska behandla dig?
Vilka är dina grundvärderingar, det som är viktigt på riktigt för dig?
Vilka är dina deal breaker?

Jag önskar dig lycka till på sökandet efter din tribe.
Välj varsamt & vårda dem väl.

Med värme,
Sara

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *